Anasayfa

Bibliyofiller Ailesine Katıldık

7 years ago
Eren Akyüz

Okulumuz da artık bir "Bibliyofiller" üyesi. Gönüllülük esasına dayanarak uygulanacak bu proje bir okuma projesi. Bu proje ile öğrencilerimiz artık ayda en az bir kitap okuyacak. Bu proje ile okuma oranımızı yükselteceğiz ve ufak da olsa öğrencilerimiz kendilerine kişisel bir kitaplık oluşturacaklar. Ayda 1 kitap az gibi görünse de senede 12 kitap okuyacak olan öğrencilerimiz, senede ortalama 8 kitap okuyan Japonya ortalamasını geçecektir. Amacımız az fakat nitekli ve sürekliliği olan bir okuma yapmak.

Bibliyofiller nedir ?
Bibliyofiller, 2014 yılı Ekim ayında küçük bir köy okulu olan İnebolu Özlüce Ortaokulu’nda oluşturulan bir kitap okuma grubudur. Bibliyofil öz ve biçim yönünden iyi, nitelikli kitapları seçen, kitaba tutkuyla bağlı (kimse) anlamına gelmektedir. Kelimenin sözlük anlamından hareketle oluşturulan grubumuz öğrencilerimize kitap okumayı sevdirmek, düzenli olarak kitap okuma ve alma alışkanlığı kazandırmak amacıyla oluşturulmuştur.

Bibliyofiller’in hedefleri nelerdir ?
1. Kitap okumayı sevdirmek.
2. Kitap okuma faaliyetini sürekli kılarak bunu öğrencilerde bir alışkanlık haline getirmek.
3. Nitelikli okumalar yapmak.
4. Özellikle maddi imkanları zayıf olan öğrencilerin evlerinde, düşük maliyetlerle bir kütüphane oluşturmak.
5. Kitap özeti örnekleri, yazarların biyografileri, kitapların tanıtımları, çeşitli türden edebi metinlerin sesli yayınları, öğretmenlerin ve öğrencilerin yazmış oldukları edebi metinleri sergilemek.
6. Ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerin bir gruba ait olma, kendilerini tanımlandırma, bir grupla kendini özdeşleştirme duygusunu faydalı bir alana kanalize etmek.
7. Teknolojiyi aktif olarak kullanan günümüz gençliğinin, Bibliyofiller aplikasyonu ile proje verilerine İnternetin bulunduğu her yerde ulaşabilmesini sağlamak.
8. Öğrencilerin okul hayatından sonra da bu faaliyete devam etmelerini sağlamak.

Bibliyofiller projesi nasıl işler ?
Bibliyofiller her ay, okulun kademesine uygun düzeyde 1 kitap seçer. Seçilen kitabı okumak isteyen öğrenciler belirlenir. Kitaplar temin edilir. Seçilen kitap 1 ay içerisinde okunur. Bu yönüyle Bibliyofiller, hem kitap okumaktan sıkılmayan hem de sıkıntıya gelemeyen öğrencilerin projesidir.
Proje sorumlusu öğretmen eğer isterse o ay belirlenen kitapla ilgili sorular oluşturur, öğrencilerin kitabı anlama düzeylerini ölçmek amacıyla sınav yapar. İsterse belirlenen şablon içerisinde bir özet sunmalarını ister veya kitap hakkında bir eleştiri yazısı yazmalarını ister. Projeyi yürüten öğretmen ortak kararla belirlenen kitabı okutmak zorunda değildir. Kendisinin veya öğrencilerin seçmiş olduğu başka bir kitabı da okutabilir. Bu tamamen projeyi yürüten öğretmenin tercihine bırakılmıştır. Bu yönüyle Bibliyofiller öğretmen dostu bir projedir.
4 4 4 eğitim sistemine uygun olarak ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki öğrencilere her yılın sonunda bir belge verilir. 4 yıla yayılan belgeler yeşil, turkuvaz, turuncu ve bordo olarak farklılık gösterir.
1 yıl boyunca öğretmenlerinin seçtiği 12 kitabı okuyan öğrenciye Yeşil Bibliyofil Belgesi,
2 yıl boyunca öğretmenlerinin seçtiği 24 kitabı okuyan öğrenciye Turkuaz Bibliyofil Belgesi,
3 yıl boyunca öğretmenlerinin seçtiği 36 kitabı okuyan öğrenciye Turuncu Bibliyofil Belgesi,
4 yıl boyunca öğretmenlerinin seçtiği 48 kitabı okuyan öğrenciye Bordo Bibliyofil Belgesi verilir.
Ayrıca proje seyrinin üzerine çıkarak MEB tavsiyeli 100 temel eseri okuyan öğrencilere "Altın Bibliyofil Belgesi"verilir.

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Henüz hiç yorum yok :(


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.